Natuur

Vakantiehuis ’t Hoefijzer ligt in Nijnsel, kerkdorp van de voormalige gemeente Sint-Oedenrode, en is gelegen in Nationaal Landschap Het Groene Woud. Het Groene Woud, in de stedendriehoek 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg, is van iedereen en voor iedereen. Het is er rustig en groen en de variatie aan natuur, landschap en cultuur is groot. Heerlijk om erop uit te trekken met het hele gezin, met de familie, lekker alleen of met z'n tweeën. Ga wandelen, fietsen, skaten, paardrijden, of kanoën. Iedere keer is er weer iets nieuws te ontdekken in Het Groene Woud. Het Groene Woud verrast en is altijd dichtbij, en is hier gewoon om de hoek!

 

Diependaal is een mooi klein natuurgebied, op een steenworp afstand van ’t Hoefijzer. Ideaal voor een kleine wandeling met een mooi concert van allerlei zangvogels op de achtergrond. Wegen afgesloten voor auto’s zijn heerlijk rustig en het Gérard van den Berk pad ligt schitterend midden in het groen.

 

Het Vressels Bos ligt op een stuifzandheuvel van ongeveer 250 hectare groot. Ruim een eeuw geleden was dit een gebied met heide en zandverstuivingen. Je vindt hier diverse wandel- en ruiterroutes die je meenemen door de mooie natuur.  Aan het Vogelsven vindt u een parkeerplaats en daar kunt u starten met uw wandeling.

 

Een echte natuurparel is ‘de Hazenputten’. Dit natuurgebied ligt in het Vressels Bos. Dit is een begrazingsgebied voor de Schotse Hooglanders en de Exmoor pony's. Honden zijn niet toegestaan in dit gebied, ook niet aangelijnd! Aan het Vogelsven vindt u een parkeerplaats en daar kunt u starten met uw wandeling.

 

De Dommelbeemden ligt aan de oostelijke oevers van het riviertje de Dommel, tussen Nijnsel en Sint-Oedenrode. Het natuurgebied bestaat uit honderd hectare schrale hooilanden, een verdroogde beekmeander met kleine moerasgebieden en ouderwets beheerde weilandjes. Grenzend aan de Dommelbeemden vind je de Moerkuilen, een veenplas die door turfsteken is ontstaan. Wanneer je bovenop de uitkijktoren klimt, die middenin het dal van de Dommel staat, heb je een fraai uitzicht over de meanderende rivier. Ter hoogte van Lieshoutsedijk 37a vindt u de parkeerplaats waar u uw route kunt beginnen.

 

In natuurontwikkelingsproject Mosbulten, richting Son en Breugel, is veel gedaan om natuur en landschap te bewaren en te herstellen. Er zijn landschapselementen aangelegd, beplanting rondom erven en er zijn nieuwe poelen aangelegd. De dieren die hier grazen zorgen voor een natuurlijke structuur en voorkomen dat het gebied dichtgroeit. Honden zijn helaas niet toegestaan. Het afwisselende landschap biedt kansen aan water- en rietvogels, amfibieën, vlinders en libellen. Staatsbosbeheer heeft met Brabant Water, Waterschap de Dommel en gemeentes een wandelroute uitgezet. De rood gemarkeerde route is 6,7 km lang en loopt deels door het natuurgebied en deels door het omliggende landschap. Wil je een kortere route? Dat kan. Je kunt de route inkorten tot 3,4 km.

 

Het Dommeldal ligt tussen de bebouwde kom van Boxtel en Sint-Oedenrode. De naam Dommel is waarschijnlijk een afgeleide van ‘dodde’ (riet) of ‘dud’ (moeras). Het gebied bestaat uit beemden, bolle akkers en bosjes. De beemden zijn wei- en hooilanden. Verder van de beek af liggen op de hogere gronden bolle akkers. Deze zijn al eeuwen als landbouwgrond in gebruik. Kortom, kom en ontdek het Dommeldal in en rondom Natuurlijk! Sint-Oedenrode.

De Scheeken is een door mensen gemaakt landschap bij Boskant, tussen Liempde en Sint-Oedenrode. In dit gebied zijn veel populieren aangeplant. Vroeger was Sint-Oedenrode het centrum van de klompenindustrie. Populieren zijn uitermate geschikt voor het maken van klompen en bovendien groeien ze snel.

Voor fiets- en wandelroutes kunt u de internetsite of app “Natuurlijk! Sint-Oedenrode”. Ruiterroutes kunt u zelf samenstellen via de internetsite www.ruiterenenmennen.nl.